Geen categorie

Elektrisch rijden, een prima keuze

auto theorieboek

U heeft gekozen om uw eerste elektrische auto aan te schaffen? Een prima keuze! Elektrische auto’s zijn duurzaam en goed voor het milieu. Bovendien zijn deze auto’s vaak voorzien van allerlei nieuwe innovaties en bieden veel comfort en luxe. Nu wordt het tijd om u te verdiepen in welk merk en model u gaat rijden. Wat is de beste elektrische auto? Dat hangt toch voornamelijk af van uw eigen wensen. Het aanbod elektrische auto’s groeit gestaag en dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Er is niet één bepaald merk of model dat bestempeld wordt als beste elektrische auto. Gelukkig kunt u vrij eenvoudig elektrische auto’s met elkaar vergelijken via criteria als actieradius, accuvermogen en uiteraard de prijs.

Actieradius

Met de actieradius bedoelt men het aantal kilometers dat u op een volle accu kunt rijden. Daarnaast is het ook belangrijk hoe vaak u uw elektrische auto moet opladen en in welk tijdsbestek dat gaat. De actieradius van uw auto wordt verder ook bepaald door uw rijstijl, het totaal gewicht van uw auto inclusief inzittenden en bagage en de weersomstandigheden. Om de accu optimaal te kunnen gebruiken is het van belang dat u rekening houdt met een aantal factoren. Uw rijstijl is daarbij zeker van belang. Als u de auto snel laat optrekken zal dat uiteraard leiden tot een hoger energieverbruik. Door goed op het verkeer te anticiperen kunt u gelijkmatiger blijven rijden en dus verder rijden met dezelfde accu. Naast uw eigen rijstijl bent u ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij koude temperaturen, of juist bij extra warme temperaturen heeft de accu meer capaciteit nodig om de auto op de optimale temperatuur te houden. Dat betekent dus een hoger verbruik van de accu wat dan weer van invloed is op de actieradius van de auto.

Accuvermogen                                                       

De accu van een elektrische auto is het grootste en tegelijk ook duurste onderdeel. De meeste accu’s van lithium-ion of een variant die er sterk op lijkt. Lithium-ion komt ook voor in de meeste mobiele telefoons. Men gebruikt lithium-ion omdat dit een zeer hoge energiedichtheid en tevens een lange levensduur heeft. Na onderzoek bleek dat 90% van de auto’s na 250.000 km nog steeds maar liefst 90% van hun originele capaciteit hebben. Een nadeel van lithium-ion accu’s is dat ze zeer gevoelig zijn voor temperatuur. Vooral koud weer heeft een duidelijke invloed op de accu. De accu’s van elektrische auto’s worden trouwens door de nieuwste technieken nog steeds verbeterd.

Prijs

Zoals eerder al beschreven is de prijs van een elektrische auto nog steeds beduidend hoger dan die van een benzine auto. Feit is wel dat u op de aanschaf van zowel een nieuwe als een gebruikte elektrische auto subsidie krijgt van de overheid omdat u bijdraagt aan een schoner milieu. Voor nieuwe auto’s ligt die subsidie op 4000 euro, voor een gebruikte auto ontvangt u 2000 euro bij aankoop. De auto moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. De nieuwprijs moet liggen tussen 12.000 en 45.000 euro en de auto moet een minimale actieradius hebben van 120 km.